Restoran
Restoran KEKO

Vela Rava, Marinica
23283 Otok Rava

Tel: 00 385 (0)23 372 831
GSM: 00 385 (0)95 9025-733
E-mail: ravakeko@gmail.com

Restoran Keko


      RAVA - CENTAR SVITA!
Restoran Keko nalazi se u glavnoj luci mjesta – Marinica, u Veloj Ravi koja je smještena na polovici otoka Rave. Restoran je smješten točno nasuprot rive - koja je pristanište trajekta i brodova, te Velog mula. Ukoliko dolazite vlastitim brodom, osim Velog mula koji je namijenjen pristajanju brodova, ispred restorana se nalaze bove koje su besplatne za goste restorana.

Otok Rava površine 3,63 km² s 98 stanovnika (2001.) spada u skupinu srednje velikih otoka Zadarskog arhipelaga i ujedno pripada općini Zadar. Rava je smještena između otoka Iža, odnosno Iškog kanala te Dugog otoka, odnosno Ravskog kanala.
Po veličini je 56 otok u Hrvatskoj, a 37 po broju stanovnika.

Otok Rava

Najveći vrh na otoku je Babićovac sa 98 m. Otok je vrlo razveden, sa 14 uvala na 15.9 km obale: Tanko, Vališina, Ivanašovica, Pavajsko, Pestehovac, Dražice, Golubovac, Martinjica, Grbavač, Grbačina, Marnjica (Marinica), Paladinjica (Paladinica), Ćabok, Lokvina i Za Grbicu.
Na sjeverozapadnom dijelu , uz uvalu Za Grbica, otoku se nalaze i dva speleološka objekta koji su neistraženi. Maleni je broj ravnih obradivih površina koji se koriste kao vrtovi. Na brdovitim i neravnim terenima uglavnom su maslinici, a manje je vinograda. Otok je horizontalno podijeljen sa kamenim zidovima, mocirama, a vertikalno trmezalima.
Rava nema tekuću vodu što je oduvijek predstavljalo velik problem otočanima. Nekad su bili primorani na korištenje vode akumulirane u prirodnim spremnicima - lokvama, slabo izdašnih zdenaca, vode u jami na susjednom otočiću Mrtovnjaku te, konačno, na gradnju seoskih gusterna, U novije vrijeme svaka kuća ima svoju gusternu (cisternu) u koju se prikuplja kišnica, a za vrijeme suše pune se vodom koju do otoka prevoze brodovi vodonosci.

Blaga mediteranska klima povoljna je za brojne biljke koje rastu na otoku, dok su maslinarstvo i vinogradarstvo glavne poljoprivredne grane na otoku od davnine. Na otoku su se razvila dva naselja: Vela Rava smještena u središnjem dijelu otoka ( na polovici otoka ), te Mala Rava na sjeverozapadnom dijelu otoka. Naselja su povezana betoniranom cestom dugom oko 2 km, koja je dijelom izgrađena na trasi staroga otočnog puta.